Kostnad för radonsanering: Hur mycket kostar det att sanera radon i ett hus?

Om ditt hem uppvisar höga radonvärden är det avgörande att utföra radonsanering. I denna genomgång behandlar vi olika metoder för sanering och belyser viktiga aspekter att beakta när du planerar för radonsanering och undrar över kostnaderna. Aerius Ventilation har gedigen erfarenhet av att hantera radonproblem i en mängd olika bostäder och byggnader. Vi tillhandahåller anpassade lösningar för både privatpersoner och företag för att säkerställa en sund inomhusmiljö.

Innehållsförteckning

Radonsanering

Kostnaden för radonsanering skiljer sig åt beroende på vald åtgärd

Kostnaden för radonsanering i en villa kan ligga mellan 20 000 och 150 000 kronor. Ett vanligt val idag är installation av ett FTX-system, eftersom alternativet med kallras blir mindre attraktivt med de nuvarande elpriserna. Det finns dock anpassningsbara lösningar som passar alla budgetar, till förmånliga priser.

Kostnad för radonsanering med FTX-system

Att installera ett FTX-system är bland de dyrare metoderna för radonsanering, med priser som varierar mellan 80 000 och 150 000 kronor. Denna metod är särskilt populär för sanering i fastigheter med radon i väggarna, exempelvis i byggnader av blåbetong.

Kostnad för radonsanering genom mekanisk frånluft

Ett mer kostnadseffektivt alternativ är installationen av en frånluftsfläkt tillsammans med ventiler. Priset för detta system kan ligga mellan 30 000 och 60 000 kronor. Dock är inte frånluftssanering den mest effektiva metoden om problemet består av markradon.

Kostnad för att sanera med radonsug

Ett radonsug är det billigare saneringsalternativet som installeras till krypgrund/platta ifall man har markradon. Kostnaden för att sanera med radonsug brukar landa på mellan 20 000 till 50 000 efter rot för radonsug.

Åtgärder mot radon

Det finns olika strategier för att hantera radonproblem. För att identifiera den mest effektiva lösningen är det avgörande att fastställa radonets ursprung. Radon i hem och fastigheter kan stamma från marken under eller omkring byggnaden, från byggmaterial, eller genom vatten. Oftast har radonet sitt ursprung i marken.

I en del fall kan det vara tillräckligt att förbättra byggnadens ventilation för att uppnå ett bättre luftutbyte. I andra situationer kan det vara nödvändigt med ytterligare åtgärder, såsom installation av en radonsug. Vi genomför alla typer av insatser och anpassar lösningen efter era specifika behov.

För dig med förhöjda radonvärden i din bostad är det inte längre möjligt att ansöka om radonbidrag, men rotavdraget är fortfarande ett alternativ. Om du är osäker på om du har förhöjda radonhalter, börja med att genomföra en radonmätning. För mer information om radon för villaägare, läs vidare.

Undertryck eller övertryck när man sanerar radon?

När radon förekommer i väggarna är det viktigt att uppnå en balanserad ventilation, det vill säga att mängden frånluft och tilluft är lika. Det är även centralt att justera luftflödena så att de passar husets specifika förhållanden och storlek. Vid förekomst av markradon bör man istället skapa ett tydligt undertryck i byggnaden.

Vanliga frågor om kostnader för radonsanering

Vilka är de vanligaste metoderna för att sanera radon?

Bland de vanligaste metoderna för radonsanering finner man FTX-system, mekanisk frånluft och radonsug. Det finns ytterligare alternativ, men dessa tre är mest förekommande.

Erbjuder ert företag fastpris för radonsanering?

Ja, vi tillhandahåller alltid ett fastpris för radonsanering i både hus och villa.

Kan ni försäkra om radonhalter under 200 Bq efter sanering?

Absolut, vi försäkrar alla våra kunder om att radonhalterna kommer att vara under 200 Bq.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 48 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@xn--sjlvdragsventilation-czb.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat